generic

Ειδικές και Ευπαθείς Ομάδες

  • Η Δ.ΥΠ.Α παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους ανέργους και τις άνεργες που ανήκουν σε Ειδικές και Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και ειδικότερα σε όσους/όσες ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

    • Άτομα με Αναπηρίες (AμεΑ)
    • Απεξαρτημένοι/ες από εξαρτησιογόνες ουσίες
    • Αποφυλακισμένοι/ες
    • Νεαρά Παραβατικά Άτομα ή Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
    • Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων
    • Γυναίκες Θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
    • Διεμφυλικά πρόσωπα
    • Άτομα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας

    Στους ανέργους και τις άνεργες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες παρέχονται Συμβουλευτικές Υπηρεσίες:

    • ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας,
    • εξατομικευμένης υποστήριξης προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να κατακτήσουν κοινωνική και οικονομική αυτονόμηση.

    Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται μετά την έκδοση του Δελτίου Ανεργίας και αφού συμπληρωθεί ηλεκτρονικά από τον/την ίδιο/α τον/την άνεργο/η το Ερωτηματολόγιο (PROFILING) σχετικά με το εργασιακό του/της προφίλ και το οποίο θα έχει αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό προφίλ του/της.

    Παράλληλα με τη  διαδικασία εγγραφής σας στο μητρώο ανέργων  χρειάζε ται να λάβετε υπ’ όψιν σας τις παρακάτω προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθείτε στο ειδικό μητρώο ανέργων ΕΚΟ

  • Εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)
      • Προϋπόθεση για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), είναι η κατοχή Γνωμάτευσης αναπηρίας από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε ισχύ. Η Γνωμάτευση ΚΕΠΑ θα πρέπει να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, καθώς και ικανότητα για εργασία*. Επισημαίνεται ότι γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ σε ισχύ.

        Το Δελτίο Ανεργίας που εκδίδεται με βάση τη Γνωμάτευση Αναπηρίας από ΚΕΠΑ έχει διάρκεια έως και τρεις (3) μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας που προσκομίσθηκε.

        *είναι κατ’ εξαίρεσιν δυνατή η εγγραφή στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α των Ατόμων με Αναπηρία που πάσχουν από ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, ακόμα και στην περίπτωση που αναφέρεται μη ικανότητα για κάθε βιοποριστική εργασία στο πιστοποιητικό αναπηρίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 2716/1999 (Α΄ 96)

  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Ατόμων Απεξαρτημένων από Εξαρτησιογόνες Ουσίες
      • Προϋπόθεση για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α ατόμων απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, είναι   ο/η ενδιαφερόμενος/η να έχει στην κατοχή του/της ένα από τα ακόλουθα:

        • Βεβαίωση ολοκλήρωσης εγκεκριμένου θεραπευτικού προγράμματος σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης, με ή χωρίς υποκατάστατα. Εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης λειτουργούν στα ακόλουθα κέντρα: ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών, Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη».
        • Βεβαίωση ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η βρίσκεται στο Στάδιο της Κοινωνικής Επανένταξης και ο Φορέας Απεξάρτησης συναινεί στην έκδοση δελτίου ανεργίας με στόχο την ένταξη του/της στην αγορά εργασίας.
        • Βεβαίωση απεξάρτησης από αντίστοιχο Φορέα από χώρα της Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι ο φορέας που εκδίδει την βεβαίωση αυτή να έχει άδεια λειτουργίας από Δημόσια Αρχή της χώρας αυτής.
  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Αποφυλακισμένων
      • Προϋπόθεση για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α ατόμων αποφυλακισμένων είναι η κατοχή αποφυλακιστήριου από την Επικράτεια ή από χώρα της Ε.Ε., όπου να αναφέρεται ότι έχει εκτιθεί ποινή μεγαλύτερη των 2 μηνών.

  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.
      • Προϋπόθεση για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ Ανέργων Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο είναι η κατοχή Εισηγητικής Έκθεσης Κοινωνικών Υπηρεσιών Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων ή Ιδρυμάτων Αγωγής ή Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων ή Δικαστηρίων Ανηλίκων ή Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων ή αρμοδίων Φορέων του Υπουργείου Υγείας ή των Νομαρχιών ή Δήμων ή άλλου αρμόδιου Φορέα Κοινωνικής Παρέμβασης ή του "Χαμόγελο του παιδιού" ή των Χωριών SOS ή άλλων ομόλογων Φορέων, όπου να βεβαιώνεται ότι το άτομο βρίσκεται σε ειδικές κοινωνικο-οικονοµικές συνθήκες και προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης της Δ.ΥΠ.Α. Επιπλέον, απαιτείται και Βιβλιάριο Ανηλίκου/ης για τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται.

  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων
      • Για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ ατόμων Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων απαιτείται η Πράξη του/της αρμόδιου Εισαγγελέως Πρωτοδικών, τόσο αμέσως μετά την κίνηση της ποινικής δίωξης, όσο και πριν ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην τελευταία περίπτωση, για την έκδοση της εν λόγω Πράξης απαιτείται έγγραφη γνωμοδότηση, που συντάσσεται από δύο επιστήμονες με ειδικότητα ψυχιάτρου, ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού, οι οποίοι/ες υπηρετούν σε Υπηρεσία ή σε Μονάδα Προστασίας και Αρωγής των άρθρων 2, 3 και 4 του Προεδρικού Διατάγματος 233/2003, ό­πως αυτό ισχύει, ή σε ΜΚΟ ή στο ΔΟΜ ή σε Διεθνείς Οργανώσεις ή σε άλλους εξειδικευμένους και αναγνωρισμένους από το Κράτος φορείς προστασίας και αρωγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2, 3 και 4 του προαναφερόμενου Π.Δ. 233/2003.

         
  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Θυμάτων Έμφυλης/Ενδοοικογενειακής Βίας
      • Για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Θυμάτων Έμφυλης/Ενδοοικογενειακής Βίας απαιτούνται: Οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να διαθέτουν:

        βεβαίωση ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ωφελουμένων, υπογεγραμμένη από νόμιμο εκπρόσωπο των ακόλουθων φορέων, ως εξής:

        - Για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) (πρώην Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), από νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, κατόπιν εισήγησης από τον/την προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.

        -  Για τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), από τον/την νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, κατόπιν εισήγησης της Τριμελούς Επιστημονικής Επιτροπής.

        -  Για τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες των Δήμων, από τον/την νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου, κατόπιν εισήγησης του/της προϊσταμένου/ης της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.

        -  Για τους Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), από τον/την νόμιμο εκπρόσωπο, κατόπιν εισήγησης του/της Προϊσταμένου/ης της Κοινωνικής Υπηρεσίας.22

  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Διεμφυλικών Ατόμων
      • Για την Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων  Διεμφυλικών Ατόμων απαιτείται:

        • Σε περίπτωση που έχουν ήδη μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν. 4491/2017 (Α’ 152): Νέα ληξιαρχική πράξη και μεταβολή καταχώρησης στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.). 
        • Σε περίπτωση που δεν έχουν μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν. 4491/2017 (Α’ 152): Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι: είναι διεμφυλικό πρόσωπο και ότι ο ατομικός και εσωτερικός τρόπος αυτοπροσδιορισμού του φύλου του, που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της υπόστασής του ως πρόσωπο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017 (Α’ 152), δεν ανήκει στο καταχωρισμένο φύλο κατά τη γέννηση.
  • Εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων Ανέργων Ενηλίκων που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας
      • Για την εγγραφή στο ειδικό μητρώο ανέργων ενηλίκων που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας, χρειάζεται:
         
        Τα άτομα να είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) όπως τροποποιήθηκε 25 με το άρθρο 117 του ν. 4604/2019 (Α’ 50) και να διαθέτουν βεβαίωση υπογεγραμμένη από την/τον Προϊστάμενη/ο της Διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας του Ε.Κ.Κ.Α., στην οποία:

        (α) βεβαιώνεται ότι το ωφελούμενο πρόσωπο είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων που τηρείται στο πληροφοριακό σύστημα anynet,

        (β) αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου του εν λόγω ωφελούμενου στο πληροφοριακό σύστημα anynet, 

        (γ) βεβαιώνεται ότι το ωφελούμενο πρόσωπο παραμένει φιλοξενούμενο στη Δομή Παιδικής Προστασίας.

  • Στους ανέργους και τις άνεργες που ανήκουν σε  Ειδικές και Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες παρέχονται Συμβουλευτικές Υπηρεσίες:

    • ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με θέματα κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας,
    • εξατομικευμένης υποστήριξης προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να κατακτήσουν κοινωνική και  οικονομική αυτονόμηση.

    Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται μετά την έκδοση του Δελτίου Ανεργίας και αφού συμπληρωθεί ηλεκτρονικά από τον/την ίδιο/α τον/την άνεργο/η το Ερωτηματολόγιο (PROFILING) σχετικά με το εργασιακό του/της προφίλ και το οποίο θα έχει αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό προφίλ του/της.

  • Υπηρεσία myDYPAlive: Δυνατότητα «ψηφιακού ραντεβού» για την εξυπηρέτηση ανέργων ΕΚΟ
  • Διαδικασία έναρξης Επαγγελματικής Συμβουλευτικής
      • Μετά την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, ο/η άνεργος/η ΕΚΟ καλείται για συνέντευξη από εξειδικευμένο/η Εργασιακό/ή Σύμβουλο με στόχο την διερεύνηση αναγκών του/της, την ψυχοκοινωνική και την εργασιακή του/της προετοιμασία.  

        Οι Εργασιακοί/ές Σύμβουλοι  μέσα από την διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης - η οποία στηρίζεται στις βασικές αρχές της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής - λαμβάνουν υπόψη :

        • τις ιδιαίτερες ανάγκες  για κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των  ομάδων αυτών,

        • τις ιδιαίτερες ανάγκες τους για κατάρτιση, τόσο με βάση το γνωστικό τους επίπεδο και την προηγούμενη εμπειρία τους, όσο και με βάση των σωματικών και ψυχολογικών τους δυνατοτήτων,

        • το βαθμό εργασιακής ετοιμότητας που διαθέτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της προσωπικότητας τους και των ειδικών αναγκών τους

        Με βάση τα παραπάνω, οι εργασιακές/οί σύμβουλοι προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες / δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη διασύνδεση τους με τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης, τη σύζευξη προσφοράς–ζήτησης εργασίας ή/και την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

        Η συνέντευξη των ανέργων ΕΚΟ με τις/τους Εργασιακές/ούς Συμβούλους, βασίζεται στην ανάπτυξη σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοαποδοχής και επικεντρώνεται στην διερεύνηση των ατομικών αναγκών και των επιθυμιών του ατόμου, προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι και το πλαίσιο της συνεργασίας τους.

        Η διαδικασία των συνεντεύξεων μπορεί να επαναλαμβάνεται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, η συχνότητα των οποίων εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες της/του κάθε ανέργου.

        Δεδομένων των ιδιαίτερων αναγκών και χαρακτηριστικών των ανέργων ΕΚΟ, απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες - κλειδιά για την ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των ατόμων, προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η ένταξη τους,  όσο και η παραμονή τους  στην αγορά εργασίας.

  • Διάρθρωση Υπηρεσιών Συμβουλευτικής ΕΚΟ
      • Οι Εργασιακές/οί Σύμβουλοι που απευθύνονται σε ανέργες/ους Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων αναπτύσσουν τις ακόλουθες υποστηρικτικές δράσεις:

        • Σχεδιασμός- Ανάπτυξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης
          • Καταγραφή και διάγνωση προσωπικών χαρακτηριστικών / ιδιαιτεροτήτων, αιτιών αποκλεισμού, ενδιαφερόντων, ικανοτήτων / δεξιοτήτων, κινήτρων για εργασία κλπ
          • Αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων, ικανοτήτων, στοιχείων προσωπικότητας
          • Προσδιορισμός στόχων, οριοθέτηση διαδικασίας υλοποίησης του Ατομικού Σχεδίου Δράσης

        Το Ατομικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει επιπλέον μια σειρά συμπληρωματικών υποστηρικτικών ενεργειών, αξιολογείται σε διάφορες χρονικές στιγμές σε όλη τη διαδικασία ενίσχυσης της/του άνεργης/ου και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

        • Προσωπική Ενδυνάμωση – Ενεργοποίηση
          • Ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική του ατόμου
          • Δράσεις ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του και της αυτοεκτίμησης του
          • Υποστήριξη για την αντιμετώπιση οικογενειακών ή άλλων προβλημάτων που συμβάλλουν στον κοινωνικό του αποκλεισμό
        • Επαγγελματική Ενδυνάμωση
          • Παροχή επαγγελματικής πληροφόρησης (τάσεις αγοράς, ειδικά προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, θέσεις εργασίας)
          • Παροχή επαγγελματικού προσανατολισμού
          • Δημιουργία επαγγελματικού πλάνου καριέρας
          • Εκμάθηση τεχνικών αναζήτησης εργασίας και διατήρησης θέσης εργασίας
          • Καθοδήγηση σε ενδεδειγμένες επιλογές στην αγορά εργασίας σύμφωνα με το προφίλ και τις ανάγκες / επιθυμίες του ατόμου
          • Ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης και βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων
        • Ένταξη στην αγορά εργασίας:
          • Τοποθέτηση σε κατάλληλη θέση εργασίας
          • Συμβουλευτική σε εργαζόμενη/ο και εργοδότρια/η με στόχο την διευκόλυνση της πορείας προσαρμογής του ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ώστε να αποτελέσει μια βιώσιμη θέση απασχόλησης
          • Συμβουλευτική στην/στον νέα/ο ελεύθερη/ο επαγγελματία για την ανάπτυξη νέας επιχείρησης και την επίλυση τυχόν δυσκολιών που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας
          • Συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση  της εξελικτικής πορείας του ατόμου στην αγορά εργασίας είτε ως μισθωτή/ός είτε ως ελεύθερη/ος επαγγελματίας
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση: A. 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

     

    Σκοπός

    Η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους/ες που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

     

    Ωφελούμενοι/ες

    Εγγεγραμμένοι/ες στο μητρώο της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία υπόδειξης τους που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

    • Άτομα με Αναπηρία
    • Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας
    • Άτομα που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα απεξάρτησης
    • Αποφυλακισμένα Άτομα
    • Νεαρά Άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο
    • Διεμφυλικά πρόσωπα
    • Θύματα εμπορίας ανθρώπων, καθώς και
    • Ενήλικα άτομα που συνεχίζουν να διαμένουν μετά την ενηλικίωσή τους σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Ε.Κ.Κ.Α

     

     

    Δικαιούχοι

    • Ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα
    • Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, όσον αφορά στην απασχόληση ατόμων με αναπηρία.

     

     

    Καθεστώς Κρατικής Ενίσχυσης

    • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000€ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).
    • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 € από το έτος 2014. 

    Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι/ες του καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) ανήκουν στις εξής κατηγορίες ανέργων που βρίσκονται σε Ιδιαίτερα Μειονεκτική Θέση:

    • Άτομα με Αναπηρία
    • εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες για 24 μήνες και άνω
    • εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες για 12 μήνες με μία τουλάχιστον από τις εξής προϋποθέσεις:
      • ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών ή
      • να μην έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης ή
      • να είναι άνω των 50 ετών ή
      • να ζουν μόνοι/ες έχοντας τη φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων μελών

     

    Διάρκεια

    Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 8 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης. Σημειώνεται ότι οι αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρίες ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού δεν υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

     

    Επιχορήγηση

    • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό του 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 700 € μηνιαίως, και περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας.

    • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 75% για την απασχόληση Ατόμων με Αναπηρία και σε ποσοστό 50% για τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 700 € μηνιαίως, και περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας.

    Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση Β: 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

    Σ κο πός

     Η δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

    Ωφελ ούμενοι/ε ς

    • Μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους και έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο έως 8 ετών και 6μηνη ανεργία • Άνεργοι άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία • Άνεργοι με 24μηνη ανεργία • Άνεργοι που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση ή που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς στη συνέχεια να έχουν προχωρήσει σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης • Άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών • Άνεργοι Ρομά (με 6μηνη ανεργία σε περίπτωση που η επιχείρηση επιλέξει το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού)

     

    Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται στη Δημόσια πρόσκληση του προγράμματος

    Σημ. Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων από ευπαθείς Κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) το οποίο περιελάμβανε και εργονομική διευθέτηση για χώρους εργασίας ΑμεΑ έχει κλείσει ως προς την υποβολή των αιτήσεων.

     

     

  • Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ
      • Ο ΟΑΕΔ διαθέτει δύο δομές κατάρτισης Ειδικής Αγωγής:

        Τη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών  και τo Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης (Ε.K.E.K. AμεΑ Θεσσαλονίκης)  

        Οι δομές αυτές στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση (θεωρητική και πρακτική) και κοινωνικοποίηση ανέργων ατόμων με αναπηρία και κατ’ επέκταση στην απασχόλησή τους στους διάφορους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη από Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρο κ.α.).

  • Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (Σχολή ΑμεΑ Αθηνών)
      • Διεύθυνση : Λ. Γαλατσίου 19,  11141 Αθήνα, Τηλ.: 2102110878, 2102110820

        Email:  sxamea@dypa.gov.gr

      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

        Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία λειτουργεί από το 1990 επί της οδού Λ. Γαλατσίου 19 προσφέροντας υπηρεσίες στο χώρο της κατάρτισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

        Τα προγράμματα κατάρτισης που λειτουργούν στη Σχολή στοχεύουν στην επαγγελματική εξειδίκευση ανέργων ατόμων με αναπηρίες  σε ειδικότητες που συνάδουν με την ιδιαιτερότητά τους, έτσι ώστε οι απόφοιτοι/ες να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ή να αυτοαπασχοληθούν όταν βγουν στην αγορά εργασίας.

        Παράλληλα, οι καταρτιζόμενοι/ες, παρακολουθούνται από την ομάδα ειδικού επιστημονικού προσωπικού που τους παρέχουν συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (ΣΥΥ) στη διάρκεια της φοίτησής τους, ώστε να ενισχυθούν ως προς τις δεξιότητές τους και να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας.

        Η φοίτηση διαρκεί δυο σχολικά έτη (1.800 ώρες εκπαίδευσης) και είναι επιδοτούμενη.
        Τα μαθήματα πραγματοποιούνται Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 -14.00.

      • ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

        Τα προγράμματα της Σχολής απευθύνονται:

        1. Σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω (με βάση την ισχύουσα γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ΙΚΑ ή απόφαση ΚΕΠΑ) ηλικίας 18-58 ετών ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας -κατόχους ενεργού δελτίου ανεργίας από το οποίο να προκύπτει η εγγραφή τους στο Μητρώο ΕΚΟ της ΔΥΠΑ- και με παθήσεις όπως:

        • Σωματικές αναπηρίες
        • Κινητικά προβλήματα
        • Οργανικές ανεπάρκειες (καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία, καρκίνο, ηπατίτιδα Β, σκλήρυνση κατά πλάκας, AIDS κλπ)
        • Κώφωση-Βαρηκοΐα
        • Ελαφρά Νοητική υστέρηση
        • Ολική ή μερική τύφλωση (Φοίτηση στο Φάρο Τυφλών)
        • Ψυχικές παθήσεις
        1. Σε  Έλληνες/δες υπηκόους ή ομογενείς, καθώς και αλλοδαπούς/ες που γεννήθηκαν και διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα ή κατέχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της ελληνικής τουλάχιστον Β επιπέδου επιπέδου.

        1. Σε υποψηφίους/ες οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ΚΕΚ ΑμεΑ Αθηνών τα τελευταία οκτώ (8) έτη.

         

        Διαχρονικά, από την ίδρυση της σχολής ΑμεΑ Αθηνών δεν συμπεριλαμβάνονταν στις προκηρύξεις ΑμεΑ με ψυχική ασθένεια, γεγονός που οφειλόταν στην έλλειψη του κατάλληλου προσωπικού και υποδομής για την υποστήριξη της εν λόγω ομάδας ατόμων. Από το σχολικό έτος 2015-2016 και μετά, γίνεται εισαγωγή σπουδαστών με ψυχική αναπηρία με την καθοδήγηση και επίβλεψη ειδικής διεπιστημονικής ομάδας εργασίας του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα / Καισαριανής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

      • ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

        Η Σχολή στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία τόσο στην κατάρτιση ατόμων με αναπηρία, όσο και στην παροχή Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλεύτριες και διερμηνείς Νοηματικής Γλώσσας).

        Οι παρεχόμενες Ενέργειες των Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΣΥΥ) στοχεύουν στην ενδυνάμωση και εμψύχωση των καταρτιζομένων τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησης όσο και  πριν από την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

      • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

        Οι καταρτιζόμενοι/ες τοποθετούνται στα προγράμματα κατόπιν επιλογής και ανάλογα με τις δεξιότητες, την πάθηση και τις γραμματικές τους γνώσεις.

         

        • ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ – ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

        Το πρόγραμμα στοχεύει να αποκτήσει ο απόφοιτος τις βασικές γνώσεις της ξυλουργικής (κατασκευή απλών επίπλων, τραπεζιών, καρεκλών κλπ) και κατασκευής ξυλόγλυπτων έργων.

         

         

        • ΠΗΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ

        Το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει στους καταρτιζόμενους όλο το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο της κεραμικής τέχνης, εστιασμένο σε κατασκευές με μεγάλη ζήτηση από την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

         

         

         

        • ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ

        Το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει στους  καταρτιζόμενους την ευκαιρία να ξεκινήσουν αλλά και να εμβαθύνουν στη μελέτη της ορθόδοξης εικόνας με παραδοσιακά υλικά. Επίσης, στοχεύει να κατανοήσουν, να αφομοιώσουν, αλλά και να ερμηνεύσουν την ιδιαιτερότητα τόσο της εικονογράφησης  φορητών εικόνων όσο και τοιχογραφιών .

        Κατά τη διάρκεια της φοίτησης οι καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε συλλογικές εργασίες αλλά και να δημιουργήσουν ατομικά.

         

         

        • ΔΕΡΜΑΤΙΝΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ - ΨΕΥΔΟΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

        Το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει στον καταρτιζόμενο τις τεχνικές γνώσεις κατασκευής δερμάτινων τσαντών, πορτοφολιών, βαλίτσες, σακ-βουαγιάζ ταξιδιού καθώς και αξεσουάρ όλων των ειδών. Επίσης οι καταρτιζόμενοι θα μάθουν να κατασκευάζουν μικρά δερμάτινα είδη  χρηστικής και διακοσμητικής φύσης. Παράλληλα, στο πρόγραμμα αυτό εκπαιδεύονται στη δημιουργία και κατασκευή κοσμημάτων (ψευδοκόσμημα) με διάφορες τεχνικές.

         

         

         

         

        • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

        Το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει στους καταρτιζόμενους όλο το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο της τεχνολογίας υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων. Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδων» θα είναι σε θέση να εγκαθιστά και να χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα πακέτο ανοιχτού λογισμικού για την ανάπτυξη διαδικτυακών τόπων, να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες δημιουργίας ιστοσελίδων με τη χρήση της HTML και με το αντίστοιχο περιβάλλον ανάπτυξης ιστοσελίδων, να χρησιμοποιεί τις εξειδικευμένες υπηρεσίες και εργαλεία των τεχνολογιών που αφορούν Dynamic HTML - JavaScript – CSS και να χρησιμοποιεί λογισμικό και υλικό για την ψηφιοποίηση και επεξεργασία βίντεο και ήχου.

        Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα αυτής που έχει σχέση με τις τεχνολογίες του διαδικτύου προσφέρει πολλές ευκαιρίες αποκατάστασης των καταρτιζόμενων, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

         

         

        • ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

        Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Υπάλληλος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, εφαρμόζει τη Λογιστική Επιστήμη με τη χρήση Η/Υ και λογιστικών προγραμμάτων – εφαρμογών (λογισμικών) και ασχολείται με τη διεκπεραίωση κάθε τεχνικής ή άλλης διαδικασίας που αναφέρεται στην εφαρμογή της φορολογικής ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.

        Επίσης, είναι σε θέση να διεκπεραιώνει τυπικές εργασίες διοικητικής και λογιστικής υποστήριξης και έχει επαρκείς γνώσεις διαχείρισης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προγραμματισμού και εφαρμογών γραμματειακής υποστήριξης.

        Ο απόφοιτος του συγκεκριμένου τμήματος, μπορεί να εργαστεί σε εξαρτημένη εργασία μικρομεσαίας / μεγάλης μεταποιητικής / βιομηχανικής / βιοτεχνικής μονάδας ή κατασκευαστικής / παροχής υπηρεσιών / εμπορικής κ.τ.λ. επιχείρησης του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα.

         

         

      • ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

        Με την μέθοδο της  τηλεκατάρτισης  παρέχεται η  ειδικότητα Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος.

        Στο πρόγραμμα αυτό  μπορούν να συμμετέχουν άτομα με έντονα κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν και τους παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης από το σπίτι τους.

        Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, εφαρμόζει τις αρχές της επιστήμης της διοίκησης, της οικονομίας και των δημοσίων σχέσεων.

        Χειρίζεται εξοπλισμό γραφείου σύγχρονης τεχνολογίας, σχεδιάζει και καθοδηγεί δραστηριότητες προσωπικού, ταξινομεί και αρχειοθετεί έγγραφα, σχεδιάζει και ελέγχει τις διαδικασίες έκδοσης στοιχείων όπως τιμολογίων, δελτίων αποστολής, φορτωτικών κ.λ.π. εγγράφων, εφαρμόζει τη φορολογική, εργατική, εμπορική νομοθεσία ως και τη νομοθεσία της κοινωνικής ασφάλισης, δέχεται επισκέπτες και συνδιαλέγεται για λογαριασμό της επιχείρησης, χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία.

        Απασχολείται σε τμήματα και διευθύνσεις των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, των μονάδων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα.

      • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ «ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»

        Από 18/11/2009 λειτουργούν δύο τμήματα κατάρτισης για άτομα με προβλήματα όρασης  στις εγκαταστάσεις του «Φάρου Τυφλών» με τις εξής ειδικότητες:

        • Κεραμική
        • Διοικητικό και  Οικονομικό  Στέλεχος  Επιχειρήσεων (ΔΟΣΕ)
      • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΚΔΡΟΜΕΣ

        Στη Σχολή πραγματοποιούνται σε τακτική βάση εξειδικευμένα σεμινάρια (δια ζώσης και διαδικτυακά) από διάφορους φορείς για ενημέρωση των καταρτιζομένων αλλά και των εκπαιδευτών σε θέματα πρόληψης για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, θέματα εργασίας, πρώτων βοηθειών κλπ

        Επίσης, οργανώνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους με σκοπό τη σύνδεση της ειδικότητας με την κοινωνική πραγματικότητα αλλά και για την προβολή και συνεργασία της Σχολής με το ευρύ κοινό.

      • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
  • Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων ατόμων με αναπηρία Θεσσαλονίκης» (ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης)
      • Διεύθυνση : ΕΚΕΚ ΟΑΕΔ, Λακκιά Βασιλικών,  57006  Θεσσαλονίκη, Τηλ: 23960-23201 & 23960-22720 / Fax: 23960-23201

        Email: pvmlakkia@dypa.gov.gr

      • ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης

        Το ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης (πρώην Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς Θεσσαλονίκης) παρέχει επαγγελματική κατάρτιση σε εφήβους και νέους με αναπηρία, οι οποίοι διαμένουν  στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

        Ειδικότερα παρέχει κατάρτιση σε σπουδαστές :

        • με ελαφριά νοητική υστέρηση
        • σύνδρομο Down και συναφή σύνδρομα
        •  διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού μέτριας και υψηλής λειτουργικότητας
        • σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, λόγω  κακοποίησης, ή ιδιάζοντος οικογενειακού περιβάλλοντος ή ενδοοικογενειακής βίας, που επιφέρουν σοβαρές ειδικές εκπαιδευτικές δυσκολίες
        • ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως συνδυαστικές διαταραχές ομιλίας και λόγου (δυσλεξία, ΔΕΠΥ και άλλα), που απαιτούν σοβαρές ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

        Οι σπουδαστές του ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης με βάση το επίπεδο των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ανήκουν στις διαγνωστικές κατηγορίες των Εκπαιδεύσιμων και Ασκήσιμων, ανάλογα με τη διάγνωση που έχει πραγματοποιηθεί από δημόσιο φορέα πριν την εγγραφή στο Κέντρο. Επίσης δύναται να παρέχει σε αποφοίτους της Μορφές Προστατευμένης Εργασίας.

        Το ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης δύναται  πέραν του τυπικού ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος, να συμμετέχει και στις ακόλουθες δράσεις:

        • Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης, σε συνεργασία με Οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδος, έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση των καλών πρακτικών και των καινοτομιών που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση και βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των σπουδαστών στην ευρύτερη κοινότητα και στην αγορά εργασίας.
        • Εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνικοποίηση των εφήβων και τη συνειδητή ένταξή τους στις κοινωνικές λειτουργίες και δράσεις.

        Μέσα από τις δράσεις αυτές δίδεται η ευκαιρία στους σπουδαστές να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, γύρω από σημαντικά και επίκαιρα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για ιδιαίτερα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των νέων με αναπηρίες, με απώτερο σκοπό τη βίωση των αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος, της ίσης μεταχείρισης των πολιτών  και της κοινωνικής αλληλεγγύης ως τρόπου ζωής. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις που έχουν αντίστοιχους προσανατολισμούς.

        ΦΕΚ Ίδρυσης ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης

      • Διάρθρωση ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης

        Στο ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης λειτουργούν:

        α) Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εκπαιδεύσιμων: Η επαγγελματική κατάρτιση του Εκπαιδεύσιμου έχει ως στόχο να προσφέρει τον καταρτιζόμενο όλες τις αναγκαίες δεξιότητες και γνώσεις για την άσκηση επαγγέλματος ή εμπειρικής τέχνης ανάλογα με τις ικανότητές του. Επιπλέον, επεκτείνει τη γενική μόρφωση, την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και τη συνειδητοποίηση της ευθύνης του. Τα εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του Κέντρου, αλλά δύνανται να πραγματοποιούνται και σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους στα πλαίσια της εξωστρεφούς λειτουργίας του Κέντρου.

        β) Τμήματα Επαγγελματικής Αγωγής Ασκήσιμων: Για τους νέους που ανήκουν στην κατηγορία των Ασκήσιμων, σκοπός της επαγγελματικής αγωγής είναι  η κοινωνικοποίηση,  η ενίσχυση του βασικού μαθησιακού επιπέδου τους και τέλος, η απόκτηση εφοδίων για την αποτελεσματική ένταξη τους σε χώρο προστατευόμενης μορφής εργασίας (Κέντρα Προστατευμένης Εργασίας -ΚΕΠΕ), όπου εξασφαλίζεται και το στοιχείο της παραγωγικότητας.

        γ) Κέντρα Προστατευμένης Εργασίας (ΚΕΠΕ). Τα ΚΕΠΕ προσφέρουν προστατευμένη μορφή εργασίας σε όλους τους απόφοιτους, εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη φοίτησή τους σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Στόχος τους είναι η προετοιμασία όλων των σπουδαστών για την απόκτηση επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, απαραίτητων για την ισότιμη και ομαλή εργασιακή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, σε  συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής συνείδησης και εμπειρίας.

        Τα προγράμματα περιλαμβάνουν την κατασκευή, επισκευή προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται κυρίως στα εργαστήρια της Κέντρου με την εποπτεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς του Ιδιωτικού ή Δημοσίου τομέα.

        Με την λειτουργία και τις δράσεις επιδιώκεται επίσης, η ευαισθητοποίηση των επαγγελματικών φορέων, των επιχειρήσεων και των εργοδοτών για την αποτελεσματική επαγγελματική ενσωμάτωση του συγκεκριμένου πληθυσμού στην τοπική αγορά εργασίας.

        Παράλληλα, παρέχονται Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες, όπως: επαγγελματικός προσανατολισμός, ψυχολογική υποστήριξη για ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και συμβουλευτική για την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και συναλλαγής με υπηρεσίες, εργοδότες και γενικότερα στον εργασιακό χώρο

        Σε συνδυασμό με την προστατευόμενη- υποστηρικτική εργασία παρέχονται στους σπουδαστές κι άλλες υπηρεσίες προώθησης στην αγορά εργασίας όπως: σύνδεση με εργοδοτικούς φορείς και διαμεσολάβηση σε εργοδότες, συμβουλευτική για τη δημιουργία, την οργάνωση και τη λειτουργία εταιρικών σχημάτων, συμβουλευτική για την ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και συναλλαγής  σε θέματα νομικά, ασφαλιστικά και οικονομοτεχνικής κάλυψης ατομικών και επιχειρηματικών δράσεων.

      • Αμοιβή Καταρτιζομένων

        Στους καταρτιζόμενους όλων των κατηγοριών, καταβάλλεται ημερήσιο επίδομα πέντε (5) ευρώ, για κάθε μέρα κατάρτισης. Οι σπουδαστές που συμμετέχουν στα Κέντρα Προστατευμένης Εργασίας (ΚΕΠΕ) αμείβονται με επίδομα το οποίο ισούται με το 40% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτός ορίζεται κάθε φορά.

      • Διάρκεια Φοίτησης

        Η διάρκεια φοίτησης στα τμήματα των Εκπαιδεύσιμων ορίζεται στα τέσσερα (4)  έτη φοίτησης, ενώ στα τμήματα των Ασκησίμων η διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα πέντε (5) έτη. Όλοι οι καταρτιζόμενοι μετά την αποφοίτησή τους και μετά από αίτηση τους, δύνανται να απασχοληθούν στο ΚΕΠΕ.

        Η διάρκεια παραμονής στο ΚΕΠΕ είναι για τους Εκπαιδεύσιμους τρία (3) έτη και για τους Ασκήσιμους τέσσερα( 4) έτη.

      • Συμμετοχή σε Εθνικά και Διεθνή προγράμματα

        1. Το ΕKEK AμεΑ Θεσσαλονίκης (πρώην Πρότυπη Βιοτεχνική Μονάδα Λακκιάς Θεσσαλονίκης) συμμετέχει στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» και σε αθλητικές διοργανώσεις εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας (Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά, Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Special Olympics).

         

        2. Κατά την περίοδο 2015-2016 συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας με τίτλο «CrossCultural Vocational Training for Teachers of SEN and Students with SEN» (κωδικός 2014-1-EL01-KA102-000410) στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ1, του ERASMUS+. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό National Star Specialist College Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πόλη Cheltenham και περιλάμβανε δράσεις Κατάρτισης Εκπαιδευτικού και Επιστημονικού Προσωπικού και Κατάρτιση Σπουδαστών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.  Συνολικά, συμμετείχαν  40 σπουδαστές,  15 συνοδοί και 30 μέλη του εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού. Το πρόγραμμα αυτό υπήρξε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που εγκρίθηκε και αξιολογήθηκε στην Ελλάδα το 2015 με τόσο υψηλή βαθμολογία. Τέλος, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και αποτέλεσε παράδειγμα για όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

         

        3. Το ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ κατά το χρονικό διάστημα 2016-2018, υλοποίησε και δεύτερο πρόγραμμα κινητικότητας, ως συνέχεια του προηγούμενου.

        Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και στη Δράση ΚΑ1 «Κινητικότητα εκπαιδευομένων και προσωπικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», υλοποιήθηκε το πρόγραμμα με τον τίτλο “EmployAble”. Συνεργάτης και φορέας υποδοχής ήταν το το National Star Specialist College στο Cheltenham του Ηνωμένου Βασιλείου,

        Το πρόγραμμα, που βασικό του σκοπό είχε την προώθηση των νέων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, περιλάμβανε δύο δράσεις, κατάρτιση εκπαιδευτικών και κατάρτιση σπουδαστών. Στην πρώτη δράση συμμετείχαν συνολικά 25 εκπαιδευτικοί της Σχολή , οι οποίοι καταρτίστηκαν στην επαγγελματική καθοδήγηση και τη μεντορική καθώς και στη δομή και τη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους εργασιακούς μέντορες, να επισκεφθούν εργασιακά περιβάλλοντα, όπου απασχολούνται σπουδαστές με αναπηρία και να παρακολουθήσουν στην πράξη τη διαδικασία της υποστήριξης στην εργασία τόσο των νέων όσο και των εργοδοτών.

        Στη δεύτερη δράση πήραν μέρος 30 σπουδαστές που υποστηρίζονταν από 15 συνοδούς εκπαιδευτικούς και οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας στις κοινωνικές επιχειρήσεις του National Star College.

        Μία ομάδα σπουδαστών απασχολήθηκαν στο Starprint, την επιχείρηση των εκτυπώσεων, όπου καταρτίστηκαν στον σχεδιασμό λογοτύπων, το τύπωμα σε κούπες, ύφασμα και ξύλο, εξοικειώθηκαν με τα μηχανήματα, τα εργαλεία και τα ηλεκτρονικά μέσα και γενικότερα με τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ άλλη ομάδα σπουδαστών τοποθετήθηκε στο StarBistro, όπου οι νέοι απέκτησαν εργασιακή εμπειρία στις υπηρεσίες εστιατορίου, μπροστά και πίσω από τον πάγκο, όπως στη μαγειρική, το στρώσιμο των τραπεζιών, το σερβίρισμα, τις παραγγελίες, τον χειρισμό της μηχανής του καφέ, κτλ.

        Οι σπουδαστές καταρτίστηκαν επίσης στο Customer Services μέσω της κοινωνικής επιχείρησης Starshop, ένα κατάστημα όπου πωλούνται τρόφιμα και αναψυκτικά, αλλά και τα προϊόντα που κατασκευάζονται στα επαγγελματικά εργαστήρια του κολεγίου μαθαίνοντας με τον τρόπο αυτό πώς λειτουργεί ένα εμπορικό κατάστημα: χειρισμός ταμιακής μηχανής, απογραφή, εφοδιασμός, έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων κτλ. Επίσης τοποθετήθηκαν στη Γραμματεία του κολεγίου όπου προσέφεραν βοηθητικές υπηρεσίες, όπως διαλογή της αλληλογραφίας και διανομή, χειρισμός του φωτοτυπικού μηχανήματος, χειρισμός του μηχανήματος που υπολογίζει τα ταχυδρομικά τέλη.

        Τέλος, οι σπουδαστές απασχολήθηκαν στον τομέα της μαγειρικής από επαγγελματίες chef, στο επαγγελματικό εργαστήριο του κολεγίου, όπου προετοιμάζονται γεύματα και γλυκά, τα οποία πωλούνται σε καφέ και Bistro της ευρύτερης περιοχής και το οποίο, όπως και οι κοινωνικές επιχειρήσεις που αναφέρθηκαν λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

        Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ ήταν μία σημαντική εμπειρία που συνέβαλε σημαντικά στη διεύρυνση του επαγγελματικού και του προσωπικού ορίζοντα των συμμετεχόντων, αλλά και προσέφερε στους σπουδαστές μια δυνατή ανάσα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας φέρνοντάς τους ακόμα πιο κοντά στην πολυπόθητη Αυτονομία.

         

        4. Κατά την τρέχουσα περίοδο (2020-2022) η σχολή συμμετέχει στην υλοποίηση του νέου προγράμματος ERASMUS+  με τίτλο “Βήματα Αυτονομίας” (“Stepstowardsautonomy”) με συνεργάτη-φορέα υποδοχής το κέντρο εκπαίδευσης ανθρώπων με αναπηρία BERUFSBULDUNGSWERK στο  Mosbach-Heidelberg της Γερμανικής Δημοκρατίας.

        Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της σχολής μας καθώς και της παροχής ίσων ευκαιριών στους σπουδαστές μας.
        Στόχος είναι να γεφυρωθεί το κενό που δημιουργείται μεταξύ της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της μετάβασης στην αγορά εργασίας.

        Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά 30 σπουδαστές και 45 εκπαιδευτικοί.

        Οι 30 εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν με βιωματικές τεχνικές στην τεχνογνωσία και στις καλές πρακτικές  της επαγγελματικής συμπερίληψης των σπουδαστών, με έμφαση σε μεθόδους εφαρμογής του δυικού συστήματος στην ειδική επαγγελματική κατάρτιση.

        Οι 15 εκπαιδευτικοί που θα συνοδεύσουν τους 30 σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις καινοτόμες πρακτικές εκμάθησης και να επισκεφτούν τους εργαστηριακούς αλλά και τους επαγγελματικούς χώρους.

        Η συμμετοχή των 30 σπουδαστών θα ενισχύσει τις δεξιότητές τους, τόσο τις τεχνικές όσο και τις επαγγελματικές. Μέσα από την αλληλεπίδραση με νέους διαφορετικής πολιτισμικής κουλτούρας θα ενισχυθούν οι κοινωνικές τους δεξιότητες και η κοινωνική τους προσαρμογή. Παράλληλα καλλιεργώντας το αίσθημα του «ανήκειν» θα βελτιωθεί η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμησή τους.

        Οι επισκέψεις στην Γερμανία θα πραγματοποιηθούν σε 5 ροές. Σε κάθε μία ροή θα συμμετέχουν 6 σπουδαστές με 3 συνοδούς εκπαιδευτικούς και 5 καταρτιζόμενους εκπαιδευτικούς. Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος ασκήσιμοι και εκπαιδεύσιμοι σπουδαστές από τις ειδικότητες της πληροφορικής, του γεωτεχνικού, του ξυλουργικού και του εργαστηρίου κοπτικής ραπτικής.

        Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει αναμφίβολα σημαντικό εργαλείο στην απόκτηση πρακτικών για την σύνδεση του σχολείου με την αγορά και εργασίας και την ομαλότερη ένταξη των σπουδαστών στην κοινωνία.

         

        5. Το ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα 2020-2022, υλοποίησε το πρόγραμμα ERASMUS+ στην δράση ΚΑ2 σε συνεργασία της Ελλάδας με 3 χώρες, την Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

        Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και στόχος της ήταν η δημιουργία στρατηγικών συνεργασίας που υποστηρίζουν και προωθούν την καινοτομία. Ακόμα, στόχος της δράσης ήταν η προετοιμασία και καθοδήγηση των ατόμων με αναπηρία στην ευκολότερη εργασιακή ένταξή τους.Μέσα από την δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής πρακτικών και εκπαιδευτικών - εργασιακών προγραμμάτων δόθηκε η καθοδήγηση για επαγγελματικές ευκαιρίες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με στόχο να αναδειχθούν πρακτικές συμβουλευτικής καθώς και ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων και συνεργασιών. Γνώμονα αποτέλεσε η παράδοση της κάθε χώρας, ενώ έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη του πλούτου και των προϊόντων της Ελλάδας.

        Οι εκπαιδευτικοί του ΕΚΕΚ ΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους σπουδαστές, ετοίμασαν τρία projects προσανατολισμένα σε καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές που προάγουν την συνεργασία φορέων με σκοπό την ομαλότερη ένταξη και την εξοικείωση των σπουδαστών.
        Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις μεταξύ των χωρών, ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 14 εκπαιδευτικοί.

        Τελικός στόχος της δράσης ήταν η δημιουργία ενός web site ( http://www.work-able.co.uk ) το οποίο θα προωθεί το έργο της κάθε χώρας, με αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους αλλά και να παρακολουθήσουν την δουλειά των συνομηλίκων τους, να μοιραστούν εμπειρίες, πρακτικές και δεξιότητες τονώνοντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή και την κοινωνικότητα τους.
        Τέλος, στόχος του web site είναι η μετάδοση ιδεών και πρακτικών δοκιμασμένων και έτοιμων προς υιοθέτηση από άλλες δομές.

    • Ν. 2643/1998, ΦΕΚ 220 Α΄ /28.09.1998, Άρθρο 1 : Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών και άλλες διατάξεις

    • Ν. 3863 ΦΕΚ 115 Α’/15-07-2010: Περί σύστασης των ΚΕΠΑ

    • Ν. 4139/2013, Άρθρο 33, Άρθρο 51, Άρθρο 58: Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

    • Άρθρο 122-123 Ποινικού Κώδικα,

    • Άρθρο 127 Ποινικού Κώδικα,

    • Άρθρο 45Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,

    • Άρθρο 17§1 Ν. 2298/1995,

    • Άρθρο 133 Ποινικού Κώδικα

    • Άρθρο 1 § α του Νόμου 4251/2014,

    • Άρθρα 323, 323Α, 323Β, 348Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα,

    • Άρθρα 2, 3 και 4 του Προεδρικού Διατάγματος. 233/2003

  • Η Δ.ΥΠ.Α ως μία σύγχρονη, ευέλικτη και ευρωπαϊκή υπηρεσία απασχόλησης έχει υψηλά στις προτεραιότητές της την ενσωμάτωση των σύγχρονων κατευθύνσεων συμπερίληψης, σεβασμού της διαφορετικότητας και εξατομικευμένης εξυπηρέτησης και αυτός είναι και ο στόχος έκδοσης του παρόντος οδηγού

    Βασική αποστολή του παρόντος οδηγού αποτελεί η ενεργοποίηση και η συμβολή όλων των εμπλεκόμενων οργανωτικών μονάδων της Δ.ΥΠ.Α στην καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται οι Ειδικές και Ευπαθείς Ομάδες, καθώς και στην παροχή ίσων ευκαιριών στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, ο οδηγός στοχεύει στην ενημέρωση των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες για τα δικαιώματα τους, για τις σχετικές δράσεις και πολιτικές της Δ.ΥΠ.Α. και για την πλήρη πληροφόρησή τους για τα σημεία εξυπηρέτησής τους.(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ)

     
  • Έκανες το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα!

    Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει η βία και η κακοποίηση. Ούτε σε εσένα

    Χρειάζεται δύναμη, θάρρος και υποστήριξη για να ξεφύγεις από την βία.  

    Δεν είσαι μόνη!

    Μπορείς να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητη.  

     

    Έχουμε φροντίσει να βρεις άμεσα δουλειά για να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον για σένα.

    Η Δράση «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ – ΔΥΝΑΤΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ: Ξεκίνα τώρα» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ και τη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Παρέχει στις γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας την ευκαιρία να ξεκινήσουν άμεσα εργασία.

    Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε μέρος στη δράση ως ωφελούμενη παρακαλώ ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:


    Βήμα 1ο:  Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην εν λόγω δράση είναι η λήψη Βεβαίωσης από νόμιμο εκπρόσωπο δημόσιου φορέα ότι ανήκετε στην κατηγορία ωφελούμενων γυναικών (θύμα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας). 


    Δημόσιοι Φορείς που παρέχουν την ανωτέρω βεβαίωση είναι:
    -Για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) (πρώην Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), βεβαίωση από νόμιμο εκπρόσωπο του Φορέα, κατόπιν εισήγησης από τον/την προϊστάμενό/η της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.
    -Για τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), βεβαίωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, κατόπιν εισήγησης της Τριμελούς Επιστημονικής Επιτροπής.
    -Για τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες των Δήμων, βεβαίωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου, κατόπιν εισήγησης του/της προϊσταμένου/ης της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.
    -Για τους Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), βεβαίωση από τον νόμιμο εκπρόσωπο, κατόπιν εισήγησης του/της Προϊσταμένου/ης της Κοινωνικής Υπηρεσίας.


    Βήμα 2ο:  Μετά τη λήψη της Βεβαίωσης, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με εξειδικευμένο/η εργασιακό/ή σύμβουλο της Δ.ΥΠ.Α., ώστε:

    α) Να προσκομίσετε την ανωτέρω βεβαίωση.

    β) Να προσκομίσετε Υπεύθυνη Δήλωση ότι ενημερωθήκατε για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την Δ.ΥΠ.Α.. Για να δείτε την Υπεύθυνη Δήλωση πατήστε εδώ

    γ) Να λάβετε ενημέρωση για τα e-Εργαστήρια συμβουλευτικής.

    δ) Να δηλώσετε την επιθυμητή επαγγελματική ειδικότητα/ες.

    ε) Να γίνει λήψη του επαγγελματικού σας προφίλ.

    Βήμα 3: Δε χρειάζεται να επισκεφθείτε εκ νέου το ΚΠΑ2 που σας εξυπηρέτησε. Για την πορεία του αιτήματος σας θα ενημερωθείτε από αρμόδιο/α υπάλληλο της Δ.ΥΠ.Α.

  • Εταιρείες που συμμετέχουν στη Δράση
      •  

        Επιχείρησεις που Στηρίζουν τη Δράση

        Access Fashion ABEE  

        LA VIE EN ROSE ΑΕ

        ΑGRINO ABEE

        LILI DROGERIE

        AVAX Group

         

        Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ

        ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ

        ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

        Αρτοβιομηχανία ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΕ

        ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ

        BAYER ΕΛΛΑΣ ABEE

        PepsiCO Hellas ΑΒΕΕ

        ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΕ

        PHARMATHEN ΑΒΕΕ

        CQS ΑΕ

        PUBLIC GROUP

        DELOITTE Greece

        ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ

        ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟΝ - Π. Χριστοφιλέας & ΣΙΑ

        ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

        Galerie de Beauté ΑΕΕ

        Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ

        GRECOTEL Hotels & Resorts

        THRAKON ΑΒΕΕ

        HOLLAND & BARRETT

        VASIA Hotels & Resorts

        INTERSPORT ΑΕΕ

        WELLA Company

        ΙΑΣΩ ΑΕ

         
  • Επικοινωνία
      • Σπάσε τη σιωπή

        Κάλεσε στο 15900

        λειτουργεί καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο

        ή 

        Στείλε e-mail στο SupportForWomen@dypa.gov.gr

  • Συχνές ερωτήσεις
        • Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού με εξειδικευμένο/η εργασιακό/η σύμβουλο της Δ.ΥΠ.Α.;

        Ραντεβού με εξειδικευμένο/η εργασιακό/ή σύμβουλο μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

        1. Κλείστε ψηφιακό ραντεβού (Συμβουλευτική ανέργων Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων) στην Δ.ΥΠ.Α. για να εξυπηρετηθείτε στα υποκαταστήματα ΚΠΑ2 και ΕΚΟ με φυσική παρουσία μέσω του συνδέσμου www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/stoiheia-politon-kai-ex-apostaseos-exypiretisi/platforma-fysikoy-ranteboy-dypa
        2. Μέσω e-mail:

        Για την Περιφέρεια Αττικής, βάσει της περιοχής κατοικίας στα κάτωθι ΚΠΑ2:

        Μεγάρων, kpameg@dypa.gov.gr

        Ελευσίνας, kpaelef@dypa.gov.gr

        Γλυφάδας, kpaglf@dypa.gov.gr

        Λαυρίου, kpalavrio@dypa.gov.gr

        Μαρκοπούλου, kpamark@dypa.gov.gr

        Παλλήνης, kpapal@dypa.gov.gr και

        Για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Αθήνας: ekoathina@dypa.gov.gr

        Για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αρμόδιο είναι το Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων Θεσσαλονίκης: ekothesnikis@dypa.gov.gr

        Για τις Υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, αρμόδια είναι τα ΚΠΑ2 της εκάστοτε περιοχής, βάσει της περιοχής κατοικίας σας.

        • Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δράση να είμαι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. ως άνεργη;

        Όχι, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε ενεργό δελτίο ανεργίας για να συμμετάσχετε στη δράση. Αν δεν επιθυμείτε την εγγραφή σας στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., θα πρέπει να προσκομίσετε στο αρμόδιο ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α. τη Βεβαίωση από Δημόσιο Φορέα ότι ανήκετε στην ομάδα των θυμάτων έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, τα στοιχεία επικοινωνίας σας, την/τις ειδικότητα/ες στις οποίες θέλετε να απασχοληθείτε και βιογραφικό σημείωμα για να μπορέσει να γίνει η σύζευξη με τις επιχειρήσεις.

             • Υπάρχει άλλος τρόπος να υποβάλω αίτηση στην δράση, δίχως να προσέλθω σε δια ζώσης ραντεβού σε ΚΠΑ2;

        Όχι, καθώς η διαδικασία ταυτοποίησης, προσκόμισης Βεβαίωσης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών διενεργείται από τα ΚΠΑ2.

        • Πως προστατεύονται τα προσωπικά μου δεδομένα; Πόσο χρόνο διατηρούνται στη βάση δεδομένων της ΔΥΠΑ;

        Σαν Υπηρεσία έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψουμε τα δεδομένα σας από ακούσια ή εκούσια πρόσβασή τους από τρίτους. Η με οποιοδήποτε τρόπο επεξεργασία των δεδομένων σας επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα από εμάς πρόσωπα, αποκλειστικά για τους σκοπούς που προκύπτουν από τις νόμιμες υποχρεώσεις μας και για την υλοποίηση της δράσης.

        Τα δεδομένα αυτά θα τηρούνται στη βάση μας όσο διαρκεί η δράση «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ-ΔΥΝΑΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ» εκτός αν μας δηλώσετε ότι επιθυμείτε την διαγραφή τους νωρίτερα.

        • Έχω το δικαίωμα να ανακαλέσω την αίτησή μου;

        Ναι, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στο email supportforwomen@dypa.gov.gr) την απένταξή σας από τη δράση «Ανεξάρτητη-Δυνατή-Ελεύθερη», που συνεπάγεται και τη διαγραφή των στοιχείων σας από αυτήν.

        • Θα λάβω απάντηση για την αξιολόγηση της αίτησης μου, ακόμη και σε αρνητική έκβαση;

        Θα λάβετε ενημέρωση σε κάθε περίπτωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση εργασίας στον τόπο κατοικίας σας κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης σας ή/και με βάση την περιγραφή θέσης που ζητούν οι εργοδότες, θα ερωτηθείτε αν επιθυμείτε να παραμείνετε στη δράση για όσο διάστημα διαρκεί αυτή και έως ότου βρεθεί θέση εργασίας για εσάς.