ΟΑΕΔ-EESSI: Ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ
Ταχύτερη και άμεση θα είναι η διεκπεραίωση των αιτημάτων για παροχές του ΟΑΕΔ με την ένταξη του Οργανισμού στο «Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών (EESSI)».
- Τί είναι:
Το EESSI είναι ένα πληροφοριακό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ως στόχο τη διασύνδεση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλιση (Φ.Κ.Α.) των Κρατών -Μελών της ΕΕ καθώς και της Ισλανδίας, Νορβηγίας, Λιχτενστάιν και Ελβετίας. Το σύστημα EESSI έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών οργάνων διακυβέρνησης του Έργου, για τον συντονισμό των εθνικών συστημάτων Κοινωνικής ασφάλισης. Το EESSI αποτελεί σύστημα που αναμένεται να λειτουργεί, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.
- Τί διασφαλίζει:
Το σύστημα EESSI θα διασφαλίσει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των φορέων, ηλεκτρονικά κάτω από ένα κοινό πλαίσιο ασφάλειας, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί την εμπιστευτικότητα και την προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται, εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς του Συντονισμού των Συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Η ηλεκτρονική αυτή διασύνδεση θα συμβάλει:
Στη βελτίωση των ανταλλαγών μέσω των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του κάθε Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά (αντικαθιστώντας τις τρέχουσες ανταλλαγές που βασίζονται κυρίως σε έγγραφα μέσα).
Στον ταχύτερο χειρισμό για την ανταλλαγή δεδομένων και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μεταξύ φορέων.
Στην αποτελεσματικότερη επαλήθευση των δεδομένων που ανταλλάσσονται και
Στην εγγυημένη εμπιστευτικότητα και προστασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται, εφαρμόζοντας τους τελευταίους ευρωπαϊκούς Κανόνισμούς συντονισμού των Συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Το σύστημα θα περιλαμβάνει:
Παροχές ανεργίας
Οικογενειακές παροχές
Παροχές μητρότητας και πατρότητας
- Ποιους αφορά:
Υπηκόους των Κρατών - Μελών
Πολίτες Τρίτων Χωρών που διαμένουν νομίμως σε έδαφος Κράτους-Μέλους στην Επικράτεια της ΕΕ
Προστατευόμενα μέλη οικογενειών αυτών
Αρχιτεκτονική του συστήματος EESSI
Στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών υποστήριξης στους ασφαλιστικούς φορείς των Κρατών - Μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την απαραίτητη κοινή υποδομή για τη λειτουργία του συστήματος EESSI. Συγκεκριμένα, ανέπτυξε:
- τον Κεντρικό Κόμβο (Central Service Node - CSN)
- το λογισμικό για το Αποθετήριο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Institution Repository – IR)
- το λογισμικό για τα Σημεία Πρόσβασης (Access Points - APs).
Επίσης, έχει συνδράμει στην ανάπτυξη της εφαρμογής Reference Implementation for a National Application (RINA) μέσω της οποίας οι τελικοί χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα EESSI. Οι εμπλεκόμενες χώρες, εφόσον το επιθυμούν, έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν, αντί του RINA, τη δική τους εθνική εφαρμογή που πρέπει, ωστόσο, να συμμορφώνεται με τα ελάχιστα πρότυπα διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των ενοτήτων του συστήματος EESSI που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιεί την Εφαρμογή RINA.
Επίσης, η Διοικητική Επιτροπή έθεσε κοινούς κανόνες δομής του συστήματος και κοινές διαδικασίες διαχείρισης των αιτημάτων, δημιουργώντας για την ανταλλαγή των πληροφοριών Σενάρια Επιχειρησιακών Χρήσεων (Business Use Cases - BUCs) που ορίζουν τη ροή των σχετικών διαδικασιών και τα «Δομημένα Ηλεκτρονικά Έγγραφα» (Structured Electronic Documents - SEDs), τα οποία αποτελούν πρότυπα ηλεκτρονικών εγγράφων για την ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των χωρών. Οι τελικοί χρήστες έχουν πρόσβαση στο σύστημα EESSI, μέσω της εφαρμογής RINA. Τα μηνύματα που αποστέλλονται από τον τελικό χρήστη μεταφέρονται σε ένα εθνικό Σημείο Πρόσβασης (AP), το οποίο επικοινωνεί με τα αντίστοιχα Σημεία Πρόσβασης (AP) στις χώρες προορισμού. Στη συνέχεια, τα μηνύματα θα διαβιβάζονται στους τελικούς χρήστες των ΦΚΑ στις χώρες προορισμού. Μια κεντρική υποδομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Central Service Node - CSN) παρέχει σε όλα τα Σημεία Πρόσβασης τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δρομολόγηση των μηνυμάτων.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος
Το σύστημα EESSI αποτελείται από δύο βασικούς τομείς:
- Τον Διεθνή τομέα που περιέχει κοινά μέρη για όλα τα Κράτη - Μέλη και ο οποίος χωρίζεται σε δύο υποτομείς:
Τον Κεντρικό Κόμβο EESSI (CSN)
Τα Σημεία Πρόσβασης (AP)
Τα στοιχεία του CSN και των AP συνδέονται ηλεκτρονικά ως μέρη ενός συστήματος και αποτελούν το Κεντρικό Σύστημα EESSI.
- Τον Εθνικό Τομέα που φιλοξενεί τα Εθνικά Συστήματα και που επίσης χωρίζεται σε δύο υποτομείς:
Τις Εθνικές Υπηρεσίες Πρόσβασης (National Access Services - NAS), οι οποίες είναι συστήματα που υποστηρίζουν την εκτέλεση λειτουργιών, όπως αρχειοθέτηση, εφαρμογές προστασίας από κακόβουλα λογισμικά, παρακολούθηση, έλεγχος διαδρομών και αναφορές.
Τα τελικά συστήματα των εθνικών φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με τους τελικούς χρήστες τους.
Επίσης, τα συμμετέχοντα κράτη έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης Εθνικής Πύλης (National Gateway - NG) ως προαιρετικό σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση λειτουργιών όπως ο μετασχηματισμός των μηνυμάτων από την εθνική σε διεθνή μορφή, η γεφύρωση των εθνικών και των διεθνών πρωτοκόλλων επικοινωνίας και η έξυπνη δρομολόγηση μηνυμάτων.