Ο ρόλος της ΔΥΠΑ
- Ο ρόλος της ΔΥΠΑ
Σκοποί της Δ.ΥΠ.Α. είναι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και η συμβολή στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, η μέριμνα για τους ανέργους, και ιδίως όσους εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω πολιτικών όπως η ασφάλιση κατά της ανεργίας, η συνδρομή στην αναζήτηση θέσεων εργασίας, η διευκόλυνση για την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας και η κατάρτισή τους. Επίσης, η μέριμνα για εργαζόμενους και ιδίως για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που προβλέπονται κάθε φορά από τον νόμο, μέσω επιδομάτων ή άλλων παροχών και προγραμμάτων, η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, καθώς και η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, η παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για το εργατικό δυναμικό και τις οικογένειές του, καθώς και για τους νέους της χώρας εν γένει ή άλλες ειδικότερες κατηγορίες που προβλέπονται κάθε φορά από τον νόμο, αναφορικά με τη στεγαστική τους συνδρομή και προστασία και τις λοιπές μορφές ενίσχυσης αυτών όπως χορήγηση επιδομάτων, επιδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων ή άλλων παροχών και προγραμμάτων. Επιπλέον, η ανάπτυξη κοινωνικών, τουριστικών και πολιτιστικών δράσεων προς όφελος του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού, η συνδρομή στη συλλογική οργάνωση και δράση του εργατικού δυναμικού και η συμμετοχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σχετικά με πολιτικές αρμοδιότητας της Δ.ΥΠ.Α.
Με τον νόμο υπ’ αριθ. 4921 η Δ.ΥΠ.Α. εκσυγχρονίζεται και μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη και ευέλικτη ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την επιβράβευση όσων αναζητούν ενεργά εργασία. Επίσης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, την μεταρρύθμιση, τον συντονισμό και την διασύνδεση της κατάρτισης με την οικονομία, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για
την ποιοτική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, την ενίσχυση της αντιστοιχίας δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και αγοράς εργασίας και την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας
- Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης
Οι Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης στοχεύουν στην ανάσχεση της ανεργίας, στην προώθηση της απασχόλησης και στη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων.
Εδώ εντάσσονται πολιτικές όπως:
Υπηρεσίες Συμβουλευτικής (Εξατομικευμένη Προσέγγιση, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Επαναπροσανατολισμός, Συμβουλευτική Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας και Συμβουλευτική Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών)
Προώθηση της Απασχόλησης, με προγράμματα μείωσης α) του μισθολογικού κόστους εργασίας, β) του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσω της επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών, διευκολύνοντας τη μετάβαση στην εργασία, με έμφαση στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθώς και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες
Συνεργασία με κοινωνικούς και τοπικούς φορείς σε τοπικά προγράμματα απασχόλησης με κεντρικό ρόλο των ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α.
Προώθηση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων με παράλληλο στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης
Σύζευξη Προσφοράς και Ζήτησης Εργασίας με την υποστήριξη εργασιακών συμβούλων αλλά και ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού
Δίκτυο EURES για τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
- στις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης εντάσσονται και οι δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της απασχολησιμότητας του Εργατικού Δυναμικού μέσα από την απόκτηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτό η Δ.ΥΠ.Α. δραστηριοποιείται στους τομείς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, παρέχοντας ολοκληρωμένα προγράμματα αρχικής και μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω των εκπαιδευτικών του δομών.
Μάλιστα από το 1952 εφαρμόζει το Δυικό σύστημα Μαθητείας (θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη, παράλληλα με αμειβόμενη μαθητεία σε επιχειρήσεις).
Στόχος και εδώ είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η προώθηση της απασχόλησης μέσα από τη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων.
- Παθητικές Πολιτικές της Αγοράς Εργασίας
Οι Παθητικές Πολιτικές της Αγοράς Εργασίας αναφέρονται σε μέτρα ασφάλισης της ανεργίας μέσω επιδομάτων, καθώς επίσης και σε παροχές κοινωνικής προστασίας (επιδόματα μητρότητας κ.α.).
Εδώ εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των επιδομάτων, όπως η τακτική επιδότηση ανεργίας, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, οι παροχές μητρότητας κ.α.
Επίσης στο πλαίσιο της Κοινωνικής πολιτικής εντάσσεται και η λειτουργία των Βρεφονηπιακών σταθμών με σκοπό τη μέριμνα για τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών του εργατικού δυναμικού μέσα από τη λειτουργία ή την ίδρυση για τον σκοπό αυτόν βρεφονηπιακών σταθμών της Δ.ΥΠ.Α. ή μέσω συνεργασιών με άλλους αρμόδιους φορείς, (παρ. κ του άρθρο 3 - ΦΕΚ Α΄75/18-04-2022).